Pannonfia Egyesület
ELÉRHETŐSÉGÜNK

Székhely:
6771 Szeged, Gőzmalom u. 20.

Levelezési cím:
6723 Szeged, Rom utca 4.

Telefon:
(62) 555 - 540

E-mail:
info@pannonfia.hu

TÚRÁK és TÚRÁZÁSOK

A „Kék Ösvényen" a Zemplén hegyei között


2013.08.17.


Az Országos Kéktúra közel 1200 km hosszan kanyarog a Zempléni-hegységben található Hollóházától a nyugat-magyarországi Kőszegi-hegységig, az Írott-kő 882 m magas csúcsáig. Végigjárása komoly fizikai teljesítmény, de egyben egy életre szóló élmény is: a magas hegyek, a lágy dombok, a kicsiny falvak, a kedves és nyitott emberek mind-mind olyan szegmensei ezen hosszútávú vándorútnak, amelyek mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtanak.


Az Országos Kéktúra zempléni-hegységi szakaszának végigjárásához (amely közel 100 km) 5 nap szükséges, ha napi átlagban 20 km-t számolunk. A vándorlás során az túrázó számtalan olyan látnivalóval találkozik, amely országos szinten is egyedülálló:


Füzér: a település felett őrködik egy középkori várrom, amelyben egy éven keresztül őrizték a 16. században a magyar Szent Koronát. A hegy geológiailag is érdekes: egy kb. 13 millió évvel ezelőtt működött vulkán kürtőjében megdermedt dácit-testen ülnek a vár romjai.

 

Bózsva: a kicsiny faluban, nem messze a kéktúra bélyegzőt rejtő dobozkától található a Bózsvai-szikla, melynek anyaga a vulkanikus kőzet, a riolit. A riolit egy telért alkot, amely nem más, mint egy a környezeténél ellenállóbb anyagból álló hasadékkitöltés. A telért az erózió hámozta ki az idősebb és puhább kőzetek fogságából az évmilliók során.

 


Regéc: a település feletti vulkáni kúpon állnak a terület legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várfalai, a Regéci-vár romjai. A vár története ezer szállal kötődik a Rákóczi családhoz, de geológiailag is érdekes: a vár romjai egy egykori vulkáni kitörési központon, ún. dagadókúpon ülnek.

 


 

Boldogkőváralja: már messziről uralják a tájat a merész sziklakúpon álló Boldogkő-várának romjai. A Várhegy anyaga a földtörténeti miocén korban képződött riolittufa, amely heves vulkáni működés során keletkezett. Ezt utólag kovás oldatok járták át, amely roppant keménnyé tette a kőzetet. A hatalmas sziklaképződmény neve: Szfinx.

 

***********************************

Az Alföldi Kéktúra és Csongrád megye

2013.10.19.

 

Kevesen tudják, hogy a középhegységeinkben és a dombvidéki területeinken hullámzó Országos Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra mellett az Alföldön is végigjárható egy hosszútávú vándorút, az Alföldi Kéktúra.


Az Alföldi Kéktúra Szekszárd és Sátoraljaújhely között, közel 900 km hosszan csábítja vándorlásra azokat, akik nem riadnak vissza az Alföld „egyhangúságától". Pedig nem is olyan egyhangú, amilyennek sokan gondolják: homokbuckák, szikesek, holtágak, folyók menti vizes élőhelyek, termékeny szántóföldek és számtalan kultúrtörténeti érték váltogatja egymást. Az Alföldi Kéktúra igazolófüzete és a megyei füzetek is könnyen beszerezhetőek, és a bélyegzők begyűjtése után egy csodás jelvényt kap, aki teljesítette azt.


Az Alföldi Kéktúra 140 km hosszan kacskaringózik Csongrád megyében: Bács-Kiskun megye határáról, az 55. számú főút mellett fekvő Petróczi Iskolától és a megye keleti határán lévő Gádoros községig húzódik.


Ha valaki Szegeden felül egy buszra vagy egy vonatra, akkor kb. 20 perc alatt Sándorfalvára ér, ahol már az Alföldi Kéktúra nyomvonalán találja magát. Egy gyors bélyegzés után, az Ópusztaszerre menő főúton hagyjuk el a várost és hosszan kanyarogva a Tisza jobb oldalán, egy homokkal fedett, kiemelt térszínen haladunk, amelyet homoki erdők (pl. Hantházi-erdők, Pusztaszeri-erdő) és tanyák tarkítanak.

 

Hosszas, de szép vándorlás után elérjük az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot, ahol bélyegeznünk kell, hogy igazoljuk ott jártunkat. Ópusztaszer után merőben más kép fogad minket: elhagyjuk a Duna-Tisza köze homokkal fedett, kiemelt hordalékkúp felszínét és leérünk a Tisza völgyébe. Itt eső után sár, nyílegyenes földutak és szántóföldek várnak minket. Levelényt elhagyva már messziről látszik a Tisza gátja: felérve rá, s kicsit haladva rajta észak felé, elérkezünk a mindszenti komphoz. A Szőke-Tiszán való átkelést komp biztosítja, amely mindenki számára nagy élményt jelent.

Átértünk a Tiszántúlra. A bélyegzés után itt érdemes megszakítani a túrát és legközelebb innen folytatni a megye keleti, számos izgalmat rejtő területei felé.

 


A cikket írta és a fotókat készítette: Veres Zsolt.