Pannonfia Egyesület

2014.04.08.

 

Az 5 elutasított pályázat nem szegte kedvünket. 2014 márciusában beadtuk a HUNG-2014 pályázatunkat. Sokat dolgoztunk rajta, csökkentett költségvetéssel pályázunk most.

A projekt címe:

 Az Alföldi Kéktúra déli szakaszaihoz lokálisan kapcsolódó természeti és kulturális értékek felkutatása, rendszerezése, népszerűsítése 

Az Országos Kéktúra nemcsak hazánk, de Európa első hosszútávú turistaútja is. 1938-ban Szent István királyunk halálának 900. évfordulójára készült el az, akkor még 910 km-es, út dr. Cholnoky Jenő – a Magyar Turista Egyesület elnöke – kezdeményezésére. Sümegtől a Nagy-Milicig a kék jelzést 10 év alatt (1928-1938) festették.

A Háborút követően 1952-ben – az akkori “MHK (Munkára, Harcra Kész)” illetve az “Ismerd meg hazánkat” mozgalom keretében – keltik új életre a mozgalmat. A Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztálya 1952 januárjában hirdette meg tagjai számára a Tapolcától Tolvajhegyig terjedő összesen 25 szakaszra osztott 852 km-es útvonalat.

Később a hetvenes években meghosszabbították az utat az osztrák határ menti Velem községig.

1992-ben felfestették Szekszárdtól Öttömösig a Bács-Kiskun megyei kék jelzést, a következő nagy egység, az Alföldi Kéktúra első szakaszát. A keleti megyék, így Csongrád megye is, egymás után csatlakoztak saját útvonalukkal, míg a Millecentenárium évére (1996) elkészült a hatalmas kör, összeért a Kék út nyugati és keleti vége, teljes egésszé formálva ezzel az Országos Kéktúrát.

Várjuk a pályázat eredményét.